Trond Sollied zal de Brugse legende ingaan als de man die de “looplijnen” introduceerde in het Belgische voetbal, die met zijn legendarische pokerface en zijn droge humor en “oneliners” lak had aan alles en iedereen, maar die Club Brugge op sportief vlak met groot succes de 21ste eeuw in loodste. Tot afgunst van de Buffalo’s verhuisde Sollied in de zomer van 2000 van Gent naar Brugge, waar hij vijf succesvolle jaren zou kennen.


Vijf seizoenen als trainer 2000-2005
Kampioen in 2003 en 2005
Bekerwinnaar in 2002 en 2004
Twee deelnames aan de Champions League


FOOT : CLUB BRUGGE - STANDARDTrond Sollied is de flegmatiekste Brugse coach sinds Happel. Hij houdt evenzeer van de sterke drank als zijn Oostenrijkse voorganger en kiest onomwonden voor de offensieve stijl. Volgens de strikte regels van de looplijn weliswaar. Hij varieert eindeloos op hetzelfde thema. De bal op het juiste ogenblik en in één tijd naar de vrije man. Hij bouwt een sterke as doorheen het centrum met Verlinden, Ceh, Simons, Englebert en Lange, en vertrouwt op de flankinvallen van Van der Heyden, Verheyen en Mendoza.

Er is een grondig verschil met Happel. De leer van Sollied teert op wiskundige axioma’s en computergegevens. Hij belijdt bijna op godsdienstige wijze de geloofsartikelen van de Noorse voetbalprofessor Egil Olsen, bondscoach in de jaren 90. Het systeem wordt heilig verklaard en hamert de creativiteit uit het elftal.

De atletische achterhoede bluft af en schenkt weinig ruimte. Het middenveld fungeert als stoorzender en bestookt met fysiek sloopwerk de vijandige stellingen. Eens in balbezit bekommert men zich niet om de verzorgde opbouw. Het Noorse computermodel berekent dat het hoogste percentage doelpunten ontstaat in het strafschopgebied. Daar hoort de bal dus thuis.

FOOT : CLUB BRUGGE - ANDERLECHTDe Belgische concurrentie krijgt geen greep op Sollieds taktiek. Club evenaart het record van 14 opeenvolgende zeges van het grote Anderlecht uit de jaren 60. De doelpunten rollen als rijpe appels uit de kast. Na de bekertriomf in 2002 volgt de bekroning met de titel in 2003: 96 goals ! Het hadden er 100 kunnen zijn mocht Lommel niet in faling zijn gegaan.
Hierna wint Sollied nog een beker (2004) en een titel (2005) met Club.
En met Sollied wordt ook de CL bijna een certitude.

Na vijf jaar is de spelersgroep echter uitgekeken op de looplijnen. Sollied verlangt naar een Europese subtopper en verdwijnt, via een videoboodschap aan het volk en werkgever, richting Griekenland.

(uit “de 11 van Club Brugge”, door Raf Willems)


Trond Sollied, de onverstoorbare koele maar vakkundige Viking (André Piccu)
De Noor werd in België binnen geloosd door AA Gent. Vanaf het begin bij Club toonde hij voorstander te zijn van aanvallend voetbal met een driemansvoorlijn. Als trainer van Rosenborg Trondheim had hij Club al eens Europees uitgeschakeld. Hoewel zijn uitslagen bij Club effenaf schitterend waren, kan het in de voetballerij voorkomen dat er na een aantal jaren sleet komt op de relatie. Ook als er ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht is. Van Club trok hij naar Olympiakos Athene waarmede hij twee campagnes in de Champions League optrad. Vervolgens trainde hij Heerenveen waarmede hij de Beker van Nederland veroverde.

FOOT : DNEPROPETROVSK - CLUB BRUGGE

De passage van Trond Sollied bij Club zal in de toekomst zeer positief herinnerd worden. Zijn puike eindresultaten blijven daar het sprekend bewijs van.