Op 8 april 1973 speelde Club voor de tweede keer in haar geschiedenis kampioen Dit gebeurde op het terrein van concurrent SC Anderlecht. Het speelde 1-1 dankzij een doelpunt van Raoul Lambert. Na vijfmaal tweede te zijn geëindigd op 6 seizoenen was Club na 53 jaar eindelijk weer kampioen.

4b1f2bd0-50f7-11e6-89ec-491c26c997cb

In het boek “Club Brugge kampioen” kijkt Bob Deps terug met coach Leo Canjels terug op het seizoen.

“Wij hebben na de mislukking van het vorige seizoen alles een beetje op punt gesteld. Dat moest ook. Er gingen spelers weg en er kwamen nieuwe bij. Daarmee dachten we dat het spektakel verzekerd was zonder al te grote risico’s. Maar het liep allemaal niet zo best. We hadden onze hoop gevestigd op het trainingskamp, waar iedereen zich op iedereen zou kunnen inspelen. Dat duurde echter langer dan verwacht. Kwam daar nog bij dat we een aantal spelers voor een betrekkelijk lange periode moesten missen: Nico Rijnders, Raoul Lambert en Ulrik Le Fevre. Pech dus.”

“Ons middenveld was te zwak bezet. Dat kwam omdat ze vooraan en achteraan te weinig hulp boden. In modern voetbal moet dat. Men moet aanvallen, maar ook rekening houden met de counters. We hebben dat gedaan. Al viel vervolgens ook nog Thio uit. Altijd maar problemen. Om tuureluurs van te worden.”

En wanneer hebt u dan geloofd in het uiteindelijke succes?

“Nadat we Standard hadden terug geslagen. Het zag er voor ons beroerd uit toen de Rouches op voorsprong kwamen, maar er volgde een sensationeel laatste kwartier dat beslissend was in deze sleutelwedstrijd. Er waren nog belangrijke momenten, zoals op de Bosuil en op het Lisp. Onze Henk Houwaart deed het tegen Antwerp in de slotminuten en Thio maakte de zaak rond in Lier. Geluk moet je hebben. Geluk en een beetje aanpassing.”

“We hebben het allemaal een beetje professioneler aangepakt. Vroeger werd er gespeeld zonder overleg. Erop en er over. Zonder omwegen. Dat leidde tot te veel balverlies. Daar is verandering in gekomen. Voor het publiek was het minder mooi. Akkoord. Maar voor ons was het resultaat belangrijk.”

53 jaar

 

Er volgt ook een gesprek met aanvoerder Johny Thio.

“Deze titel kent wellicht zijn oorsprong in de ontgoocheling van het vorige seizoen, toen in Woluwe op de laatste speeldag de titel in dubieuze omstandigheden aan Anderlecht verspeeld werd. Dat was de zweepslag. Club zou het nu anders doen. Niet zomaar aanvallen, maar spelen voor een resultaat.

Doen we zoals vorig seizoen, dan wordt het wellicht terug niets. We zijn niet meer zo gek. Blind vooruitstormen doen we niet meer. Dat is wellicht jammer voor het publiek, maar uiteindelijk zijn het de resultaten die tellen.”

Heb je er het hele jaar in geloofd?

“Toch niet. Zo halverwege de competitie begon het. En eens dat het te Deurne en op het Lisp lukte, zat het er volop in. Dat konden we het jaar voordien niet. Nu speelt Club rustiger. Toch hangt heel veel af van Raoul Lambert. Dat is ook de achillespees van Club. Draait Lambert het hele seizoen door, dan zijn onze supporters veel vroeger gerust en kunnen wij aan show geven denken. Wie weet is dat iets waar we volgend seizoen terug aan kunnen denken. Het elftal is dan beter ingespeeld, misschien kennen we minder geblesseerden. Nu wij bovenaan staan, laten we ons niet zomaar opzij dringen.”

IMG_4004

Club viert de titel in de kleedkamer van Anderlecht