Willy Wellens speelde 598 wedstrijden in 1e Klasse! Dat is na Raymond Mommens de speler met het hoogste aantal wedstrijden in 1e Klasse. Hij won met Club de beker tegen de buren in 1986. Deze zeer sympathieke ex-speler van Club Brugge komt bijna alle thuiswedstrijden in Jan Breydel kijken. Een zoveelste speler die het goed gevoel bij Club is blijven koesteren.

508eaa63bb5d0In 1981 kwam je van Standard naar Club. Vanwaar je overstap?

In de Happelperiode bij Club was er al interesse toen ik voor RWDM speelde. Wanneer later Goethals trainer werd van Standard heb ik de overstap kunnen maken naar Club (verhuizen van het leuke Tongeren naar het prachtige Brugge was ook niet moeilijk).

Je ambitie kreeg hopelijk geen knauw na het teleurstellend resultaat, met een 15de plaats in je eerste seizoen?

Neen, het was wel een zeer moeilijk en stresserend seizoen maar het kon alleen maar terug beter worden in de toekomst. Een topclub herpakt zich altijd wel. Dat is ook gebeurd.

Wat is je mooiste herinnering bij Club?

De gewonnen bekerfinale in 1986. 3-0 tegen de buren. Als ik de beelden zie van Zulte-Waregem tegen Oostende krijg ik nog kippenvel denkend aan onze bekerwinst. Ik scoorde het derde doelpunt. En het was niet op de Heizel maar in ons Olympiastadion. Al wat blauwzwart was, was in extase.

Maar eigenlijk alles is om te koesteren: buiten dat ene rampseizoen is het nadien een aaneenschakeling geweest van plezier en goed gevoel om bij Club Brugge te kunnen spelen.

Je debuteerde op 17 jarige leeftijd in eerste klasse. Hoe komt het dat tegenwoordig zo weinig jeugdspelers op die leeftijd debuteren en hun stek in eerste klasse veroveren in vergelijking met vroeger?

Zoals in de ganse maatschappij… Er is minder geduld . Alles moet direct renderen, opbrengen.  Je moet jonge spelers kansen geven als…ze er klaar voor zijn. Te drastisch Jongeren een reeks kansen geven met het risico de resultaten , eigenlijk alles, daardoor te ondermijnen is niet verantwoord voor een topclub. Het gaat tegenwoordig immers om zeer veel geld.

Vroeger werden slechts 3 buitenlanders toegelaten  in de selectie.  Nu zit  bijna overal een kern volgepropt met een hoop 2de rang buitenlanders.  Managers, transfers , geld…  je weet wel .

Je moet het talent hebben en dan vooral er ook alles willen voor laten en doen.  De tegenstand bij sommige vaste waarden in de ploeg willen overwinnen door prestaties.  Zo uzelf doen aanvaarden want ze rollen echt niet de rode loper voor je uit. Je hebt natuurlijk nog alles te bewijzen maar jong talent schept angst en tegenwerking bij sommigen.

Ik stel me ook vaak de vraag: zijn niet veel jonge gasten al vlug verwend?  Willen ze wel eerst presteren en dan veel geld verdienen? Of denken ze vooral omgekeerd? De vraag is steeds wat wil ik? Wil ik doorbreken? Ja? Dan is geen enkel obstakel of tegenstand te groot.

Je was beloftentrainer en assistent trainer bij Club Brugge. Philippe Clement die in 1999 bij Club kwam, vervulde ook beide functies. Heb je contact met hem over Club?

Ik bewaar nog steeds goeie herinneringen aan Philippe. Maar we praten alleen over voetbal  als ik hem een keer ontmoet op Club.

Je zoon Dimi kwam toen van de beloften naar de A kern. Is dat moeilijk een vader-zoon relatie bij de beloften en in de eerste ploeg ?

Ik was niet de hoofdtrainer en kwam zo niet  in een positie terecht  van vooroordelen. Hij kwam ook niet direct in aanmerking voor de eerste  ploeg en was een gemakkelijke jongen om mee te werken. Hij was blij om, samen met nog enkele andere jongeren, ,voor een tijdje te mogen meetrainen met de grote jongens. Maar het was, gezien mijn positie, geen voordeel  voor hem, noch voor mij.

Je speelde tot je 40ste. Wat is het geheim volgens jou om zo lang op topniveau te kunnen spelen (net als Timmy Simons)?

Spelen met uw hart en niet enkel om de roem of het geld. Ik had een ongelooflijke drive omdat voetbal mijn leven was.  Je optimaal verzorgen en ook wat geluk hebben met zware tegenslagen of kwetsuren.

wellens

598 wedstrijden in eerste klasse, bijna het record na Raymond Mommens. 154 daarvan bij Club in 5 seizoenen. Je miste zelden een wedstrijd?

Heb er toch verschillende maanden uitgelegen met:  2 x jukbeenbreuken (Standard en Cercle), gescheurde enkelbanden, en een keer lang afwezig na een verkeerde diagnose bij een spierscheur. Op 22 jaar ( 17-39 ) eerste klasse voetbal valt dat nog mee (lacht).

Of je was weinig geschorst? Je won immers de fair play prijs in 1988.

Ja ik was een propere speler he, altijd correct  en met respect proberen te handelen.

Je speelde nooit in het buitenland, iets waar je spijt van hebt?

Niet echt, het is wat het is. In die tijd niet zo evident. Einde contract betekende toen ook dat je nog steeds eigendom was van de club. Nu denken ze er al aan om van ploeg te veranderen als ze 3 keer op de bank moeten zitten.  Vroeger was van ploeg veranderen ook bijna een schande. Verraad, dat heb ik als heel jonge gast mogen ervaren.

Er was in die tijd een keer serieuze belangstelling van Feyenoord en later van een paar middenmoters uit de Italiaanse competitie via Cor Coster (schoonvader Johan Cruyff ).

Washington Diplomats deed mij een mooi voorstel maar Happel liet mij niet gaan. Toen hijzelf naar Hamburg vertrok heeft hij mij nadien nog gecontacteerd om een eventuele transfer.

Spijt heb ik niet. Ik was gelukkig bij al de ploegen waarvoor ik speelde.

Welk type spits was je?

Ik was snel, beweeglijk en technisch goed onderlegd.  Geen rasechte goalgetter want daarvoor maakte ik, niettegenstaande 174 competitiedoelpunten, mijn trui graag nat en liet mij in spelcombinaties te graag betrekken. Ik wilde veel te graag meevoetballen… in plaats van af en toe beter sluipschutter te spelen en zo mijn krachten beter te doseren.

Je zat in de voorselectie van het EK 1980 maar speelde geen enkele match. Ontgoocheld nemen we aan?

Ik zat, na een jukbeenbreuk bij Standard, nadien toch in de definitieve selectie van  toen 16 (!) spelers. Maar  zaterdagmorgen , op de laatste training voor de laatste oefenmatch tegen Roemenië,  werd ik door een ploegmaat zwaar gekwetst. Dat was 2 dagen voor het vertrek naar het EK in Italië. Ik heb dus alles gemist en ben nadien, door die kwetsuur, 6 maanden inactief geweest.

Wie was je beste ploeggenoot?

Boskamp en Tahamata hebben de meeste indruk nagelaten.

Heb je nog regelmatig contact met je ploegmaten van bij Club?

Dat gebeurt. Sommigen kom ik ook tegen op de thuiswedstrijden van Club.

Je komt regelmatig kijken in jan Breydel. De band met Club blijft behouden?

Natuurlijk. Ik kom er heel graag. Alleen de gepensioneerden kennen me nog. Ik kan rustig naar mijn plaats in de tribune (lacht).

Blauw- Zwart is For Ever !

Is er een functie bij Club die je nog graag zou bekleden/uitoefenen?

Ik wil nog altijd graag iets in het voetbal doen. Met al mijn ervaring denk ik dat er nog mogelijkheden zijn. We kunnen altijd een keer vrijblijvend babbelen … (lacht)

Je stopte in 2007 plots met het trainerschap in Oudenaarde. Je definitieve vertrek uit het voetbal, waarom?

Het hoofdtrainerschap, vooral in lagere regionen, is overdreven onderhevig aan inmenging van mensen binnen de club… van mensen die eigenlijk het spel niet kennen en niet begrijpen. Ik had daarmee slechte ervaringen. Toen heb ik daarom afstand genomen.

Maar zoals reeds gezegd, opnieuw iets in het voetbal doen zou ik zeker overwegen na een goeie vrijblijvende babbel…