Eric Gerets is een kampioenenmaker: Lierse 1997, Club Brugge 1998, PSV 2000 en 2001, Galatasaray 2006. Als speler voelt hij zich thuis bij zowel het ‘kolkende’ Standard (twee titels en een beker) als bij het ‘beschaafde’ PSV (Europacup der Landskampioenen, zest titels en drie bekers). Een Vlaamse Leeuw vol Waalse furie. Een rebels karakter met een romantische kant.


Twee seizoenen als trainer 1997-1999
Kampioen in 1998
Bekerfinalist in 1998


Vrijwel onmiddellijk na zijn voetbalcarrière (eind 1992) stapt Gerets in het onzekere vak van coach. De jonge trainer draagt voortaan een maatpak, halveert zijn haardos en trimt zijn baard. Zonder omzien propageert hij zijn heel eigen methodiek, die gen heilige huisjes schuwt. Hij moet en zal de hiërarchie in zijn voordeel ontmantelen. Zijn temperament en emoties blijven onveranderd en hij beleeft het hoogtepunt van zijn prille trainerscarrière, in 1997 met Lierse ten nadele van Club, wegens schorsing in de tribune.

64170/28/ERIC GERETS FRANKY VAN DER ELST ANIC

Hij schiet als een komeet door, naar Club Brugge. Gerets schreeuwt de kreet “offensief voetbal” van de daken en voegt de daad bij het woord. Als Club op Sclessin, na een uitsluiting van Staelens, met 10 staat, neemt hij grote risico’s en naait Standard een verbijsterende 0-3 aan. Het Club van Gerets’ walst over de concurrentie en de fans zingen “In maart worden we kampioen”.

2zhfbcy

De titel zou wat langer op zich laten wachten, maar werd met overmacht gewonnen. Toen achtervolger Racing Genk punten liet liggen in Lier, werd Club kampioen nog voor de wedstrijd in Brussel begon (Rsca – Club 0-1). Eric Gerets, die het jaar voordien al kampioen werd met Lierse, lukte ook met Club meteen een landstitel. Met 18 punten voorsprong werd de 11e landstitel behaald.

n17674 Dehaene / Club Brugge

Club speelt dat seizoen ook nog de bekerfinale tegen Racing Genk. De dubbel ligt voor het grijpen, maar de Limburgse fusieploeg zet Club een stevige hak en wint haar eerste prijs.

In zijn tweede en laatste Club-seizoen is het opnieuw Racing Genk die roet in het eten gooit. Racing wint voor het eerst de titel, Club eindigt tweede.

Na dit seizoen verlaat Eric Gerets Club en wordt trainer van PSV. De ploeg waar hij als speler al zijn grootste successen boekte.


Eric Gerets,  hard voor zijn spelers en voor zich zelf (André Piccu)

Met Gerets haalde Club opnieuw een naam in huis die klonk als een klok, iemand die zesentachtig keer geselecteerd werd voor de nationale ploeg. Een voetballer met een mentaliteit van “over mijn lijk”gepaard aan een rijke ervaring opgedaan bij Standard en AC Milan  Bij Milan moest hij spijtig genoeg voortijdig stoppen tengevolge een schorsing voor een omkoopaffaire bij Standard. Voor het verder doorstoten als speler naar de top in Europa was dit voor hem een ramp. Gelukkig kon hij na zijn schorsing tot het einde van zijn loopbaan terecht bij PSV Eindhoven.

Hij debuteerde als trainer bij RFC Liégeois. Vervolgens nam hij Lierse in handen en werd er vlot kampioen mee, waarna hij zijn intrede deed bij de blauwzwarten om er ook al onmiddellijk de titel weg te kapen..

S65717/30-BORKELMANS-ERIC GERETS

Ook bij Club bleek hij niets van zijn wilskracht en doorzettingsvermogen verloren te hebben. Bij de looptrainingen o.a.  nam hij veelal zelf de leiding van de groep zodat het onmogelijk was voor de slepers om de kantjes er af te lopen.

Gerets wist wat hij toekomstgericht voor zich zelf wilde. Na het tweede seizoen vertrok hij als trainer naar PSV, waar hij even succesvol was. Vervolgens kwam Duitsland aan de beurt om er Kaiserslautern en Wolfsburg te dienen. Als een geboren globetrotter volgden dan het Turkse Galatasary en  het Franse Marseille, eigenlijk niet te verwonderen voor iemand die ik vlot vier talen door mekaar heb horen spreken. In  2009/10 zal hij werken in Saoudie-Arabië.