Hugo Broos speelde van 1983 tot 1988 in het eerste elftal van Club. Waar er, onder de fans, in het begin nog twijfels waren bij een speler die 13 jaar bij de grote rivaal Anderlecht had gespeeld, veranderde dit snel toen Hugo een solide en heel betrouwbaar sluitstuk bleek. Hugo was als speler en later als trainer altijd correct, hoffelijk en rechtlijnig. Na zijn actieve spelerscarrière wordt hij meteen trainer. En ook in die hoedanigheid kruisen de paden van Hugo en Club opnieuw. Hij wordt maar liefst 6 jaar trainer van Club. Onder Hugo Broos pakt Club twee titels en twee bekers. Voor de tweede keer in de geschiedenis (na Happel) slaagt een trainer er in de dubbel te pakken (1996). Na Hugo Broos is daar geen Clubtrainer nog in geslaagd.

Vier seizoenen als speler vanaf 1983/78 
Eenmaal kampioen in 1988
Bekerwinnaar in 1986

Zes seizoenen als trainer vanaf 1991/1992
Kampioen in 1992 en 1996
2e plaats competitie in 1994 en 1997
Beker van België in 1995 en 1996
1/2e finale Beker der Bekerwinnaars 1991-92
Champions League in 1992-93


Hugo Broos (1952) kent de wetten van het voetbal. Het is zijn beroep sinds zijn negentiende, toen hij door Kessler in het eerste elftal van Anderlecht werd gedropt. De volgende 11 seizoenen staat hij daar pal in het centrum van de verdediging. Broos kan schaduwen als geen ander en legt tal van internationale kleppers aan banden. Hij verzamelt tussen 1972 en 1983 twee landstitels, vier bekers en vijf Europabekers.
In de nadagen van zijn carrière komt hij over naar Club Brugge. En ook daar pakt hij prijzen. Met blauw-zwart vult hij zijn trofeeënkast nog aan met een titel en een beker.

Hugo geeft tijdens zijn actieve voetbalcarrière zijn ogen goed de kost en leert het vak van trainers zoals Kessler, Braems, Croon, Goethals, Ivic, Van Himst, Houwaart en Thijs. Hij debuteert als coach in 1989 bij RWDM. In 1991 volgt hij bij Club Georges Leekens op. Broos bespoedigt de doorbraak van Daniel Amokachi en schiet meteen in de roos. In 1992 behaalt hij met Club de titel.

Club viert de titel in 1992

Club viert de titel in 1992

Ceulemans besluit te stoppen, de trainer neemt hem niet over in zijn staf. Het afscheid van het monument doet pijn. Broos spoelt de kater door en haalt bij Anderlecht de jonge Gert Verheyen. In 1994 kiest hij voor targetman Eyckelkampen forceert de transfer van Amokachi.

MARSEILLE 09/12/1992 OLYMPIQUE MARSEILLE / FC BRUGES OLYMPIQUE MARSEILLE / CLUB BRUGGE GERT VERHEYEN © JIMMY BOLCINA / PHOTO NEWS

Club wint twee bekers (1995 en 1996), maar de frustratie groeit na de Boskamptrilogie tussen 1993 en 1995. Broos dwingt het bestuur tot handelen: de komst van het Kroatische duo Stanic en Spehar vervult de Brugse harten met hoop.

Club w

Club wint in 1996 de beker tegen Cercle

en de titel. De

en de titel.

Onder het vakmanschap van Broos posteert de jonge Okon zich als oprukkende libero.
Club duwt door tot het recordaantal van 83 punten.

De blessure van Okon, de transfer van Stanic en de grillen van Spehar doen de altijd correcte coach in 1997 de das om. Hij verhuist voor vijf jaar naar Moeskroen.

(uit “de 11: Club Brugge” van Raf Willems)


André Piccu: Hugo Broos, ernstig en rechtlijnig

Samen met René Verheyen (KSC Lokeren) werd Hugo Broos (RSC Anderlecht) bij Club binnengehaald op vraag van trainer Kessler. Beiden hadden dan  al een gevulde loopbaan achter de rug en reeds talrijke internationale matchen gespeeld. Bij Club heeft men Hugo in   zijn spelersjaren leren kennen en waarderen. Toen hij dan met voldoening trainer werd bij RWDM  en kort daarop een opvolger voor Leekens moest gevonden worden, keerde Broos terug naar de blauwzwarten als trainer om onmiddellijk te starten met het behalen van de kampioenstitel. Goede resultaten volgden zich gedurende zes jaar op.  Broos heeft als speler en trainer de prachtigste palmares van alle Belgische voetballers opgebouwd.  Herinneren wij eraan dat hij ook vier maal verkozen werd als trainer van het jaar.

Met Broos waren er zelden moeilijkheden. Zowel als speler als  trainer waren zijn beroepsernst en rechtlijnigheid bekende en geprezen eigenschappen. Behept met een grote dosis gezond verstand en  relativeringsvermogen,  gepaard aan een rijke ervaring en kennis van het “product voetbal” in binnen en buitenland,  kan Broos bij gelijk welke belangrijke voetbalvereniging dienstig zijn in de functie van trainer, analist of manager.