Dit jaar is het twintig jaar geleden dat een 23 jarig Servisch talent door Club Brugge voor de neus van FC Barcelona werd weg gekaapt.  De jongen luistert naar de naam Darko Anic en wordt door internationale voetbalkenners grootse daden toegedicht.  Darko Anic, het type Balkanspeler van de oude school.  Mooie voetballer, gouden voetjes en een sterk karakter.  Zijn carrière bij Club nam meteen een hoge vlucht maar eindigde daarna alsnog in mineur.  Vandaag wordt Darko 43 jaar, tijd om samen nog eens terug te blikken op zijn Brugse jaren.

Gelukkige verjaardag Darko!  Wat herinner je je nog van die zomer van 1997 toen je in Brugge terecht kwam.

Ik herinner me interesse van verschillende clubs maar Club werd het concreetst, al was het wachten tot helemaal op het einde van de transferperiode in augustus voor de transfer rond geraakte.  Zo werd het uiteindelijk ‘my happy summer’.

Kon je snel wennen aan het leven in België? 

Zeker in het begin heb ik het geregeld heel moeilijk gehad omdat ik alleen in Brugge was en me door de taalbarrière moeilijk verstaanbaar kon maken.  Gelukkig waren de mensen in Brugge heel vriendelijk en behulpzaam, daar haalde ik veel steun uit.

Debrul & anic 1

Sportief liep alles al snel op rolletjes voor jou in Brugge.  Bij je eerste wedstrijd in de kern mocht je na 40 minuten de geblesseerde Franky Van der Elst aflossen.  Tien minuten later lag je eerste goal in Brugse loondienst al tegen de netten.

Het gaf me een goed gevoel en vertrouwen om meteen te mogen invallen.  Het doelpunt zelf herinner ik me ook nog, als ik me niet vergis was dat tegen Lierse (het was uiteindelijk tegen RWDM).

S9602 GERETS & ANIC

In wat voor team kwam je terecht?

Het was een fantastisch team met tal van goede spelers.  Ik kan al hun namen nu nog steeds opnoemen.  De sleutel van ons succes was echter Eric Gerets.  Hij kneedde dit team tot de machine die we op een gegeven moment waren.

In de lente van je eerste seizoen in Brugge mocht je ook meteen de allereerste landstitel vieren in je carrière

Klopt!  Die titel gaf me een fantastisch gevoel, zeker doordat het op Anderlecht was wat het nog specialer maakte voor onze supporters.  Ik herinner me de viering na de match nog met de Brugse fans.

Had je een goeie band met de supporters?

Ik zal altijd goeie herinneringen aan hen over houden omdat ze me accepteerden voor wie ik was en me zo goed opvingen tijdens mijn eerste buitenlandse avontuur.

DARCO ANIC

In het seizoen 1999-2000 draaide Club een zwak seizoen en was de sfeer in de groep behoorlijk verziekt.  Jouw naam werd toen genoemd als één van de moeilijke jongens en het kwam tot een breuk.  Hoe kijk je daar nu op terug?

Na al die tijd en met ouder te worden heb ik me wel gerealiseerd dat ik toen fouten heb begaan en dat het clubbelang altijd voorrang dient te krijgen op het persoonlijk belang.  Toen zag ik dat anders en geraakten we er op het einde niet meer samen uit.  Gelukkig kon ik na een korte uitleenbeurt in Turkije bij AA Gent tekenen waar ik opnieuw goed werd opgevangen en vrienden voor het leven maakte.

Waarmee vul je je dagen na je carrière?

Ik geniet samen met mijn gezin van het leven in Belgrado en ik volg en begeleid jonge, getalenteerde voetballers in mijn land.

S11283 /ANIC DOLL

Ten slotte: wist je dat Club Brugge niet meer kon winnen op Anderlecht sinds 9 september 1998?  Op die dag wonnen jullie met 2-3 in het Astridpark en scoorde jij één van de drie Brugse goals.

Echt?  Nee dat wist ik niet.  Leuke verrassing voor me om dat te horen al hoop ik voor de supporters dat er snel een einde aan die reeks komt.  Het doet me alleszins plezier dat ik samen met m’n ploegmaats hen die zege toen kon bezorgen en het zorgt er toch mee voor dat de Brugse fans me niet vergeten zijn.