8 jaar geleden overleed Antoine Vanhove.  Hij was slechts 71 jaar oud. Zijn hele leven stond in het teken van Club Brugge.  Hij was gedurende 35 jaar betrokken bij het bestuur van Club Brugge. Bij de bestuurlijke hervorming van Club Brugge in 1975, tijdens de zomer waarin de club van De Klokke naar het Olympia-stadion verhuisde, werd Vanhove door de nieuwe afgevaardigd bestuurder Michel Van Maele vooruitgeschoven als hoofd van de transfercommissie. Hij werd vanaf dat ogenblik de rechterhand van Van Maele. Een jaar later werd hij directeur. Met Vanhove aan het stuur groeide Club Brugge door naar de absolute top van België, met verschillende landstitels en bekerzeges.

We vroegen aan ere-secretaris Jacques De Nolf hoe het was tijdens de periode van Antoine Vanhove bij Club Brugge.

BRUGGE BRUGES 10/12/2003 FOOTBALL VOETBAL SPORT / TRAINING - ENTRAINEMENT / CLUB BRUGGE - FC BRUGES / ANTOINE VANHOVE / PICTURE BY JIMMY BOLCINA COPYRIGHT PHOTO NEWS

Zijn neus voor talent en zijn vele goede contacten in binnen- en buitenland leidden onder andere tot de ontdekking van goudhaantje Marc Degryse of van spitsen genre Farina, Amokachi, Spehar, Stanic en Balaban.  Hoe kon Antoine zoveel goeie spelers aantrekken ?

Antoine functioneerde in een gans andere tijd dan nu: geen internet, geen smartphones, minder mondialisering van het voetbal. En toch heeft hij inderdaad op zijn manier heel wat talentvolle spelers naar Club Brugge gebracht. Hij deed niet veel aan scouting. Dat gebeurde toen zowiezo minder dan nu. Maar hij beschikte over een heel groot netwerk van managers. En met vele hiervan had hij een uitstekend contact. Het was zelfs zover gekomen dat vele managers spelers eerst aan Club Brugge aanboden. Dat gebeurde bvb ook met Stanic, die op de bank zat in Italië. Zijn manager bood hem eerst aan Antoine aan. Of Goyvaerts die Papin een Club aanbood. Hoe kwam dat? Tja vele managers wisten dat ze hun spelers gerust bij Club Brugge konden stallen. Club was een grote ploeg in Europa, en speelde steeds voor de titel in België. Spelers kregen ook veel kansen om te spelen. De kernen waren nog niet zo groot als nu. Vele managers hadden bijgevolg een blind vertrouwen opgebouwd ten aanzien van Antoine en Club Brugge.  Het kon zelfs gebeuren dat een bevriende manager een speler aanbood die zeer goed bevonden werd, dan vertrouwde Antoine hier op. Maar als je hem eens in het zak zette, dan was de goede verstandhouding uiteraard direct gedaan. En hij had ook wel een bijzondere gave. Wanneer hij iemand een naam van een speler hoorde zeggen die goed was, dan was die naam nog niet goed uitgesproken of Antoine was al aan het telefoneren. Ik vermoed dat zijn ondernemerszin uit zijn vorige leven hier een rol in speelde. Voordat hij bij Club Brugge actief werd, was hij een geslaagd zakenman in groenten. Hij leverde niet voor niets aan alle toenmalige grootwarenhuisketens. In het voetbal wou hij ook steeds het allerbeste voor zijn Club Brugge en wist hij dat snel handelen onderdeel uitmaakt van succes.

VKANVPN150103_066.JPG TIMMY SIMONS - ANTOINE VAN H

En dan verwijs ik nog naar een gekende uitspraak van Antoine: eerlijkheid in het leven wordt eens beloond… In de keiharde voetbalwereld met managers, waar veel geld omgaat en de druk om te presteren zeer groot is, was het voor Antoine niet evident om eerlijkheid te eisen van de aanbieders van spelers… Toch overleefde Antoine zeer goed in dit wereldje en gedurende lange tijd… en hij was hoegenaamd geen makkelijke onderhandelaar hoor. Hij zal het geld niet zomaar uitgegeven of weggegooid hebben.  Met de middelen waarover we toen beschikten, mogen we toch wel stellen dat we goed geboerd hebben.  En eerlijk handelen dat zat in de genen van Antoine.

Werd jij betrokken bij de transfers?

Absoluut. We spraken een tactiek onder ons twee af hoe een gesprek met de managers en teams moest verlopen. Ik wist perfect wanneer ik een bepaalde opmerking moest maken, zodat Antoine er kon op inpikken. We tekenden een scenario uit om de tegenpartij over de streep te trekken. Het ging dan vaak over het loon en andere bijzondere voorwaarden. Natuurlijk stak de pluim van de geslaagde transfer steeds op de hoed van Antoine.  Daar had ik totaal geen probleem mee.

Ik werkte heel graag met Antoine samen. Hij had enorm veel kennis van voetbal. Hij wist maar al te goed welk doel hij wou bereiken en had zeker een eigen visie. Hij was de eindverantwoordelijke voor alles, hij was uiteindelijk de baas, maar hij was enorm erkentelijk voor zijn medewerkers. Hij wist goed genoeg dat hij hen voor vele zaken nodig had.  Een journalist van Voetbal Internationaal schreef eens over mij en Antoine dat ik zowaar de medicijnen van Vanhove in mijn broekzak steken had, zo close waren we.

PCPN160103_020.JPG ANTOINE VANHOVE

Van welke speler denk je dat hij het meest fier was dat hij die naar Club kon transfereren? 

Dat is zeker Jan Ceulemans. Dat is altijd zijn chouchou geweest. Ik denk ook dat Jan nooit bij Club weggegaan is uit loyauteit naar Antoine toe. Nu zijn de tijden enorm veranderd. Ze tekenen bij Club een contract en onmiddellijk zitten ze al in het hoofd met een lukratieve transfer naar het buitenland om daar veel poen te kunnen pakken. Uiteraard was Jan Ceulemans toen bij Club zeer goed betaald naar Belgische normen. Dat was ook zo met Gert Verheyen, Franky Van der Elst,…

Hij was ontzettend fier dat hij bepaalde spelers naar Club gehaald heeft. Denk hierbij aan ons huidig monument Timmy Simons. Ook hij werd eerst aan Club aangeboden, dankzij Antoine. Natuurlijk profiteerde hij wat van de gloriejaren van Club Brugge. Successen maakt het leven nu eenmaal makkelijker. Ik voel momenteel ook dat dit aan het terugkeren is. Anders zouden we bepaalde spelers die Bart en Vincent nu aantrekken nooit kunnen bij Club Brugge contracteren.  We zitten opnieuw in een positieve flow zoals in de tijd van Antoine.

Hoe stond Antoine tegenover de buren (Cercle)? Hoe was indertijd de samenwerking of verstandhouding?

Er was toen 100% rivaliteit, maar tot de verhuis naar Olympia was dat eerder verbaal onder supporters en dan sportief tijdens de derby. Elk speelde tot dan in zijn eigen stadion. Met het Olympiastadion was dat helemaal anders. Club moest het delen met zijn rivaal. En dat liep niet van een leien dakje. Telkens je iets aan het stadion wou wijzigen moest je eerst de toestemming hebben van de buren. En daar kon Antoine ook moeilijk mee om. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomstige verhuis naar ons eigen stadion voor Antoine ook een  droom en wens zou zijn die uitkomt!

Vertel tenslotte eens een anekdote over Antoine die weinig mensen zich nog herinneren…

Tijdens een galadiner ten voordele van Casa Hogar was er een tombola. Zowel Antoine Vanhove als Alain Courtois wonnen een prijs…. Een door de spelers gehandtekende wedstrijdbal. Antoine won de bal van … Anderlecht en Alain die van Club Brugge! Antoine en Alain ruilden beide ballen met volle overgave.  Het was een hilarisch moment.

FOOT : ANTOINE VANHOVE FEEST