FCB speelde aanvankelijk op het Rattenplein, dat gehuurd werd van de Fox Terrier Club. In 1912 verhuisde FCB naar een nieuw, eigen terrein: “De Klokke”.

De naam van dit stadion komt van de herberg “De Klokke”, die rechtover de ingang van het stadion lag. Later zou dit café een befaamd clublokaal worden, uitgebaat door Club-keeper Fernand Boone en zijn vrouw Diana.

De herberg zelf is een stuk ouder dan het stadion en dateert al van in de 19e eeuw. De omgeving waarin de herberg lag heette “De Klokkemeersen”. Op die manier geraakte de herberg aan zijn naam “De Klokke”. 

Figuratief kaartje uit het begin van de 18de eeuw, met aanduiding van de latere Torhoutse Steenweg (aangelegd in 1752‐1754), de Klokkemeersen “de clock meerschen” , herberg de Klokke, en de contouren van het stadion De Klokke.

Figuratief kaartje uit het begin van de 18de eeuw, met aanduiding van de latere Torhoutse Steenweg
(aangelegd in 1752‐1754), de Klokkemeersen “de clock meerschen” , herberg de Klokke, en de contouren van het stadion De Klokke.

Hieronder zien we beelden van de derby in het jaar 1915, die op De Klokke bekampt werd. (bron: het boek 100 jaar Cercle)

Links zien we met verticale strepen … Cercle. Rechts met de half-half shirts staat Club Brugge.

Links zien we met verticale strepen … Cercle. Rechts met de half-half shirts staat Club Brugge.

Als we de foto links uitvergroten, zien we rechts op “De Klokke”

Detail, met op de achtergrond (de nog bestaande) herberg “IN DE KLOKKE”

Detail, met op de achtergrond (de nog bestaande) herberg “IN DE KLOKKE”

Wat ook meteen opvalt is dat een stadion in die periode nog een stuk primitiever was. Er zijn geen hoge tribunes.

Hieronder zien we  een luchtfoto, die in 1918 op het einde van WO1 genomen werd.

afbeelding1

Links zien we de Torhoutse Steenweg , geflankeerd met bomen. Linksonder is het terrein De Klokke weergegeven. Vermoedelijk met barakken of stallen voor paarden.

In de linkerbovenhoek (links v. Torhoutse Steenweg) zien we het voormalige Rattenplein.  Zes jaar na de verhuis van FCB naar De Klokke is er al geen afbakening van het oude voetbalveld meer te zien.

Na WO1 werd afgezien om een nieuwe metalen tribune te bouwen. Er werd besloten het bestaande dak te verstevigen met golfplaten en er werd een plat dak boven de populaires (achter het doel) geplaatst.

Hier hebben we foto’s van het stadion in de jaren 30.

afbeelding1
afbeelding3 afbeelding2

De hoofdtribune in 1937

De hoofdtribune in 1937

Na-oorlogse bouwwoede

Na de oorlog viel de nadruk op nieuwe bouwwerken. Er werd beslist tot het optrekken van overdekte staanplaatsen op de lange kant van het terrein en achter het doel (kant Sint-Andries).

In deze periode werden ook pijlers met verlichting geplaatst.

 Met het succes, groeiden ook de instellingen. De houten hoofdtribune werd in 1949 vervangen door een gebouw in beton met ijzeren geraamte en de drie andere zijden werden  opgetrokken wegens het groeiend aantal toeschouwers. In 1959 werd een eerste verlengstuk aan de tribune bijgebouwd, met cafétaria. In 1967 volgde een tweede verlengstuk.

Op 7 maart 1948 werd de eerste verlichting ingehuldigd met een match tegen de Nationale Ploeg van de Spoorwegen. De verlichting met 26 schijnwerpers kostte 8.500 frank.

André Piccu

Hieronder zien we foto’s van de bouwwerken, die gestart werden in april 1949 en tot oktober 1949 duurden.

_afbeelding1

_afbeelding2

_afbeelding3 _afbeelding4

_afbeelding5 _afbeelding6

_afbeelding7

Op deze luchtfoto, die genomen werd in september 1952 zien we vernieuwde Klokke.

 Luchtfoto 12/09/1952 (eerste Belgische luchtfoto na WO‐1)


Luchtfoto 12/09/1952 (eerste Belgische luchtfoto na WO‐1)

Aan de linkerkant van het veld zie je de hoofdtribune. We zien het pas gebouwde middenstuk nog blinken in de zon. De Zuidtribune is al overdekt (werken in 1946). De Noordtribune is nog steeds een lage tribune.

Op de volgende luchtfoto, die genomen werd in 1969, zien we al een aantal vernieuwingen.

afbeelding1

Luchtfoto 04/04/1969

De hoofdtribune is zuidwaarts al verlengd (naar onder op de foto). Noordwaarts is al een nieuw ‘moderner’ stuk bijgebouwd. Dit deel heeft een andere hoogte en structuur dan de originele hoofdtribune.

De Zuidtribune is hier ook al uitgebreid en heeft een grotere capaciteit. Deze tribune zou de spionkop van Club Brugge worden.

Om het verhaal te eindigen, geven we nog even een foto mee uit het jaar 1975.

Dit is het jaar dat Club verhuist naar Olympia. En deze foto geeft meteen de laatste constructie van De Klokke mee.

1975 1975-bis

Het stadion staat op deze foto 180 graden gedraaid tov de luchtfoto’s. Vanuit deze positie kijk je dus recht in de Spionkop binnen. Rechts heb je de hoofdtribune met vooraan het nieuw aangebouwde deel.

(met dank aan het onderzoek van Jos Demarée)