banner goyvaerts

Veel buitenbeentjes heeft Club Brugge niet echt gekend. Maar Fernand Goyvaerts mag zeker in die categorie onder gebracht worden. Zeven jaar lang trok hij zijn trukendoos open bij Club en was hij een attractie op zich voor de Club-supporters. Tot hij zijn kwaliteiten als bokser etaleerde en het verhaal bij Club stopte. Maar welke andere Belgische speler kan stellen dat hij bij zowel FC Barcelona als bij Real Madrid heeft gespeeld?


Fernand Goyvaerts groeide op in Heist en zette zijn eerste voetbalstappen op het strand. Door in het zand te spelen verbeterde hij zijn techniek en zijn startsnelheid. Daar legde hij de basis voor zijn frivole spel. Goyvaerts was het schoolvoorbeeld van een straatvoetballer. En qua fratsen en trucjes moest hij voor niemand onderdoen.

“Iemand voorbijdribbelen, dan terugkeren en dan nog eens dezelfde man de bal tussen de benen spelen, daar geniet ik ongelooflijk van”, liet bij optekenen.

Het zou logisch geweest zijn dat Fernand zich aansloot bij het lokale FC Heist. Maar zijn vader had grotere plannen. “Als je je ergens bij aansluit, dan moet het een grote club zijn.” En dus spoorden Fernand, toen 14, en zijn vader in 1953 naar Brugge om bij Club een test af te leggen. Twee jaar later debuteerde Goyvaerts al in het eerste elftal.

IMG_2479

Onderste rij, tweede van rechts: Fernand Goyvaerts

“Ik eigende me een vrije rol toe. Ik zwierf van de ene hoek naar de andere. En ik kreeg net graag de bal als ik een tegenstander in mijn rug had staan. Dan kon ik meteen een actie maken. Mijn ploegmaats moesten in het begin wennen aan mijn spelstijl.”

“Ik was ook voortdurend bezig met het uitvinden en perfectioneren van mijn dribbels en specifieke bewegingen. Ik dacht daar over na en veranderde die voortdurend. Ik bestudeerde de acties van andere voetballers en ging daar mee aan de slag. Door die dribbels probeerde ik de tegenstander zot te maken. Niet om het publiek te plezieren, maar om de tegenstrever zo te destabiliseren dat hij zijn kalmte verloor en vergat te voetballen.”

Toen Norberto Höffling trainer van Club werd, wilde die dat de ploeg meer gedisciplineerd en volgens een bepaalde tactiek zou voetballen. Fernand en Norberto waren twee sterke karakters en het stond in de sterren geschreven dat zij met elkaar in conflict zouden komen. Dit gebeurde letterlijk in het begin van het seizoen 1961-1962. Club speelde op Anderlecht en Höffling plaatste zijn ploeg in een behouden opstelling. Fernand was het daar totaal mee oneens. Na de verloren wedstrijd bekritiseerde Goyvaerts de tactiek van de trainer. En Höffling verweet Fernand te lui te zijn. Het conflict escaleerde later in de week, toen Goyvaerts op training Höffling met een vuistslag neer sloeg. Club schorste zijn publiekslieveling.

Het afscheid bij Club Brugge. Fernand was amper 23 toen hij blauw-zwart inruilde voor FC Barcelona

Het afscheid bij Club Brugge. Fernand was amper 23 toen hij blauw-zwart inruilde voor FC Barcelona

Die zou seizoen daarop vertrekken naar FC Barcelona. Na drie jaar Barcelona speelde Goyvaerts nog drie jaar bij grote concurrent Real Madrid. Blessures zorgden er echter voor dat Fernand nooit volledig zou doorbreken.

Fernand werd na zijn voetbalcarrière nog voetbalmakelaar. Hij stierf in 2004.