Vandaag wint FC Brugeois de finale van het ‘Championnat des Flandres’ in Heyst tegen FC Ostend (31/07/1898)


In de zomer van 1898 organiseerde FC Brugeois, zo heette Club Brugge toen, in de gemeente Heist voor het eerst in haar bestaan een voetbaltoernooi. Het was een belangrijke stap in de ontwikkeling van de nog jonge Club. Tot dan toe had Blauw-Zwart zich beperkt tot het spelen van vriendschappelijke confrontaties.

Het voetbal zag er in die periode helemaal anders uit: de spelers zaten ook in het bestuur, ze betaalden hun eigen uitrusting en als er op verplaatsing gegaan werd, moesten de spelers hun treinticket uit eigen zak betalen. Club Brugge, of beter gezegd FC Brugeois, (de Franstalige afsplitsing van de oervereniging Brugsche FC) had weliswaar deelgenomen aan de eerste Belgische voetbalcompetitie maar had het jaar erop moeten afhaken omdat de spelers de vele dure en verre verplaatsingen beu waren. FC Brugeois was bijna failliet gegaan, maar werd uiteindelijk gered door opnieuw te fusioneren met de Brugsche Football Club. Blauw-Zwart bleef echter wel verder bestaan onder de naam FC Brugeois omdat deze naam op het huurcontract van het veld stond.

Het veld waarop Club speelde, werd in de zomer niet gebruikt om te voetballen, maar om Fox Terriërs op ratten te laten jagen! De blauwzwarte thuisbasis heette dan ook toepasselijk het Rattenplein. Club huurde dit veld telkens in de winter, het voetbalseizoen duurde in deze periode ook maar van oktober tot begin april. In de zomer hielden de blauwzwarte sportievelingen zich eerder bezig met roeien.

Het is dan ook zeer opmerkelijk dat Club Brugge zich in de zomer van 1898 bezig ging houden met de organisatie van een voetbaltoernooi. De gemeente Heist (aan zee) had Club Brugge aangezocht om een voetbaltoernooi te organiseren en daarvoor een subsidie toegekend van 300 frank. Een bedrag waar een ongeschoolde bouwarbeider ongeveer 1000 uur moest voor werken! Naast Club Brugge deden ook Union Pédestre de Gand, Athletic Club Gantois en Ostendsche FC mee. Het toernooi werd door Club gewonnen, wat aanleiding gaf tot een groot feest.

Op het eerste zicht lijkt dit evenement slechts een voetnoot in de geschiedenis van Club te zijn geweest maar voor Club Brugge was het wel degelijk een eerste stap in de richting van competitievoetbal. Op dit toernooi zijn wel een aantal belangrijke contacten gelegd en is het idee gerijpt om een aparte voetbalcompetitie op te richten voor de Clubs uit Oost – en West Vlaanderen. De Belgische voetbalbond met zijn ligasysteem was voor Clubs uit Gent, Brugge en Oostende op dat moment niet aantrekkelijk. De vele verplaatsingen – vooral naar Brussel – maakten de deelname eraan veel te duur.

De vier reeds genoemde Vlaamse clubs lanceerden het idee om een eigen Vlaamse voetbalbond, het Championnat des Flandres genoemd naar het oorspronkelijke toernooi, op te richten en dwongen zo de leiding van de Belgische voetbalbond om een geste te doen. Vanaf het seizoen 1898 -1899 werden er twee poules opgericht: de gewone competitie voor de clubs uit Brussel, Luik en Antwerpen en een knock-outsysteem voor de Vlaamse clubs. Dit systeem werd twee seizoenen gehandhaafd: Club won twee maal de Vlaamse afdeling om dan in de finale om de Belgische titel een pak rammel te krijgen. Vandaar dat dit systeem werd opgeheven vanaf seizoen 1900-1901.