Balspelen zijn niet nieuw. In de middeleeuwen werd er al eens op een balletje getrapt, of met een bal gegooid. In Firenze wordt jaarlijks nog een evenement georganiseerd, waar deze ruwe vorm van “calcio” wordt gevierd. En zelfs in het Chinese (zelfs al voor het begin van onze jaartelling !) en Mongoolse rijk werden spellen met ballen beschreven. Op zich hebben deze sporten wel weinig te maken met het huidige voetbal.

Pas in de tweede helft van de 19de eeuw werd het voetbal een aparte sporttak waarbij de bal niet met de hand mag gespeeld worden. In de Engelse public schools en universiteiten liggen de roots van het huidige voetbal en rugby.  Deze sporten werden gezien als manieren om zowel de fysieke als mentale kracht van de jongens te versterken. Het Victoriaanse ideaal verlangde dat mannen actief, dapper, sterk in lichaam en geest waren: Mens sano in corpore sano.

Een Engels-Vlaamse scholierenploeg in het Brugge van de 19e eeuw

Een Engels-Vlaamse scholierenploeg in het Brugge van de 19e eeuw

Elke school had aanvankelijk zijn eigen spelregels. Tot in 1863 de Football Association ontstond. Pas dan werden de voetbalregels op nationale schaal gestandaardiseerd.

In die tijd hadden de Engelsen een enorme culturele invloed op het vasteland. Na de slag in Waterloo in 1815 en door de voortrekkersrol in de industriële revolutie, had Engeland een enorm prestige opgebouwd. Binnen de hogere klassen in België heerste een rage om de Engelse manier van leven te kopiëren. Vooral in steden met veel Engelse aanwezigheid, zoals industrie- en universiteitssteden, was de invloed van de Engelse “way of life” groot.

Brugge kende een grote Engelse kolonie. De Engelsen hadden hun eigen kerken, scholen en clubs, maar ze waren wel goed geïntegreerd in het Brugse sociale leven.

In 1870 wordt het Engelse college Worthams aan de Augustijenrij in Brugge opgericht. Daar wordt voor het eerst op een georganiseerde manier in Brugge gevoetbald. Dit moet in Assebroek en later in Koolkerke geweest zijn. Omdat de speler rode petten droegen bij hun uniform, werd deze ploeg de “red caps” genoemd. De Brugse leerlingen van het Franciscus-Xaveriusinstituut (de Frères) en van het Atheneum beginnen, geïnspireerd door dit voorbeeld, ook te voetballen.

Uiteindelijk zou een mengeling van spelers van verschillende Brugse onderwijsinstellingen en ex-leerlingen van de Frères de handen in elkaar slaan en de eerste officiële voetbalploeg in Brugge oprichten.

Op 2 november 1890 wordt in het café Ville De Cologne, op het stationsplein in Brugge, Brugsche Football Club opgericht. Het station stond vroeger op het Zand. En de locatie van het café is het huidige Unizo-gebouw, op Het Zand nummer 20.

In die tijd was een voetbalploeg nog helemaal niet gestructureerd zoals nu. De spelers waren ook bestuurslid: de voorzitter was vaak de beste speler of kapitein van de ploeg. Er was geen ‘technische staf’ en ze moesten zelf zorgen voor hun uitrusting.

Een voetbalclub leiden was dan ook niet eenvoudig, en kort na de oprichting werd de ploeg weer opgedoekt.
Mocht dit niet het geval geweest zijn, dan was het huidige Club Brugge nog een jaartje ouder!