13/07/1930: Eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het wereldkampioenschap in Uruguay.
Er wordt met 0-3 verloren tegen de VS. Bij België speelde FCB’er Louis Versyp en coach was het Clubicoon Torten Goetinck.

De Belgen schreven zich in voor het WK, al lieten ze met Raymond Braine wel hun beste speler thuis. De aanvaller was geschorst omdat hij een café openhield. “Het is belangrijk het stijgend aantal voetballers-caféhouders af te remmen”, klonk het bij de Belgische voetbalbond. Daar kwam nog de pech bij dat vier basisspelers niet mee mochten naar het WK omdat ze geen verlof hadden gekregen.

Nog een nadeel was de lange bootreis van twee weken die de Belgen moesten ondergaan. De Belgische bondscoach besloot dan maar zijn spelers een beetje op het dek te laten trainen. Voetbalgericht waren die trainingen niet. Ze bestonden uit turnen, touwtjesspringen en lopen op het dek.Tijdens deze boottocht naar Uruguay verdikte aanvaller Bernard Voorhoof liefst acht kilo.

De Belgische ploeg, die last had van heimwee, speelde zijn eerste poulematch tegen de Verenigde Staten. De Rode Duivels gingen met 3-0 onderuit en moesten liefst zeven dagen wachten op hun volgende partij. Tegen Paraguay verging het de Belgen al iets beter. Ze verloren met 1-0, al hadden ze wel een penalty niet kunnen benutten. De Duivels eindigden zo laatste in hun poule.